Sałatka
z buraków krojonych
SKŁADNIKI:
50 dag buraków. 15 dag jabłek lub 10 dag jabłek duszonych
pasteryzowanych bez cukru.3 dag chrzanu. 3 dag koncentratu
pomidorowego, sól, miód, sok cytrynowy.
WYKONANIE:
Na potrawę wybrać kształtne, lecz drobne (po 4-5 dag) buraki,
ugotować, obrać ze skórki, pokroić na 6-8 cząstek lub w
plasterki, osolić, skropić sokiem cytrynowym.
Jabłka obrać, rozdusić na marmoladę, dodać łyżeczkę miodu.
Dodać ewentualnie koncentrat pomidorowy, zagotować. Przyrządzając
sałatkę z chrzanem dodać go do ostudzonych jabłek. Z pasteryzowanym
przecierem jabłecznym postępować tak samo jak z rozduszonymi
jabłkami. Jabłka wymieszać z burakami, schłodzić.
Sałatka
z buraczków po włosku
SKŁADNIKI:
4 buraki ugotowane i pokrojone w cieniutkie plasterki. Sos:
ząbek czosnku utarty z solą, łyżka oleju, miodem, mielonym
kminkiem i sokiem z cytryny lub porzeczek.
WYKONANIE:
Składniki wymieszać, ochłodzić
Sałatka
z cykorii i grejpfruta
SKŁADNIKI:
(4 porcje) 4 średnie cykorie, grejpfrut, pół kubka kefiru
(może być jogurt lub zsiadłe mleko), pół łyżeczki miodu,
łyżka dowolnych posiekanych orzechów, pieprz, sól.
WYKONANIE:
Umyte liście cykorii oraz obrany grejpfrut pokroić i wymieszać.
Kefir lub jogurt doprawić solą, miodem, pieprzem, polać
nim surówkę i posypać orzechami.
Sałatka
owocowa z sokiem z cytryny
Składniki:
3 łyżki majonezu. 2 łyżki naturalnego (odtłuszczonego) jogurtu.
1 łyżka soku z cytryny (lub pomarańczy), 1 łyżeczka startej
skórki z cytryny (lub pomarańczy). 1 łyżka płynnego miodu,
szczypta imbiru w proszku. 500 g świeżych owoców (np. truskawek,
poziomek, wiśni, jabłek, śliwek, brzoskwiń, nektarynek .
mango, kiwi itp.) oraz świeże listki mięty i płatki róży
- do dekoracji.
Wykonanie: Wymieszać starannie w naczyniu: majonez, jogurt,
sok z cytryny (lub pomarańczy) i cytrynową skórką, miodem
i imbirem. Z owoców pousuwać pestki, obrać ze skórki i cienko
pokroić w paski. Ułożyć przygotowane owoce w salaterce i
polać jogurtową mieszaniną, przykryć i schłodzić. Przed
podaniem udekorować miętą i płatkami róży.
Sałatka
z ziemniaków indyjska
Składniki:
10 ziemniaków ugotowanych
w łupinach, obranych i pokrojonych
w kostkę, 2 pomidory pokrojone
w kostkę, natka pietruszki lub koperek.
Sos:
parę łyżek wiórków kokosowych, kilka łyżek śmietany, 1/8
łyżeczki chilli . 1/8 łyżeczki kolendry, sól i miód do smaku.
Wykonanie: Wymieszać składniki, polać sosem i udekorować
zieleniną.
|