Ponieważ człowiek wykorzystuje pszczoły od
niepamiętnych czasów, pszczelarstwo ma w każdym niemalże
narodzie pewne zakorzenione tradycje. Najczęstszym ich przejawem
jest specyficzne, żargonowe słownictwo. Przykładów na to
dostarcza zamieszczony poniżej słowniczek.
Niektóre z używanych do dziś dnia zwrotów
są w gruncie rzeczy błędne lub zawierają mylne sugestie.
Do takich należy np. sformułowanie - czerwienie. Jest
ono nieprawidłowe, ponieważ sugeruje, iż matka wydaje na
świat żywe larwy (czerw), co w rzeczywistości nie ma miejsca,
gdyż znosi ona jajeczka, z których czerw wylęga się dopiero
po trzech dniach. Myślę jednak, że błędy te już nie rażą,
a językowi dodają kolorytu i podkreślają historyczne korzenie
profesji.
Bezmateczność
- nienormalny stan rodziny pszczelej, która z różnych przyczyn
pozbawiona jest matki. Jeśli rodzina posiada jaja, lub młodziutkie
larwy, wówczas będzie w stanie wyhodować sobie nową, tzw.
ratunkową matkę. Jeśli nie, wówczas część młodych robotnic
może zacząć składać jaja, z których czasami (około 1% szans)
także możliwe jest wyhodowanie w pełni wartościowej matki.
Cicha wymiana
- wymiana starej matki na nową z pominięciem etapu rójki.
Wymiany tej pszczoły dokonują bez przerwy w czerwieniu,
wychowując młodą matkę w obecności starej i usuwając starą
dopiero wtedy, kiedy młoda zacznie czerwić.
Czerw
- młodociane, niedoskonałe postaci pszczół i trutni. Pojęcie
to w pszczelarstwie obejmuje wszystkie stadia rozwojowe
pszczół, a więc jajo, larwę, przedpoczwarkę i poczwarkę.
Wyróżnia się czerw pszczeli i trutowy. Obie te postaci występują
najpierw jako czerw otwarty (jajo i larwa), a później jako
czerw kryty (przedpoczwarka i poczwarka). Dodatkowo czasami
można spotkać czerw garbaty. Jest to również czerw trutowy
ale rozwijający się w zbyt dlań małych komórkach pszczelich.
Czerwienie matek
- proces składania jaj przez matkę. Matka pszczela ma możliwość
składania jaj zapłodnionych, których rozwój prowadzi do
robotnic i ewentualnie młodych matek, oraz niezapłodnionych,
z których powstają trutnie.
Dadan (ul dadanowski)
- jeden z typów ula. Należy on do tzw. uli kombinowanych,
tzn. takich, w których pojemność czynną można powiększać
poziomo - dostawiając ramki z boku gniazda i pionowo stosując
nadstawkę. Ule d. mają ramkę szeroko-niską, czyli taką,
której wymiar poziomy większy jest od pionowego (435 x 300
mm).
Drużak
- drugi z kolei, wychodzący po pierwszym, rój naturalny.
Ma on jedną, lub czasami kilka młodych, nieunasienionych
matek, z których później pozostaje tylko jedna, unasienia
się i podejmuje czerwienie.
Dzika zabudowa
- plastry woszczyny wybudowane w miejscach do tego nie przeznaczonych.
Każdy ul powinien być tak zbudowany aby wszystkie przestrzenie,
za, pod i między ramkami miały odpowiednie wymiary. Jeśli
ramka będzie zbyt krótka, przestrzeń międzyramkowa zbyt
wielka, wówczas pszczoły będą te przestrzenie zabudowywać,
najczęściej woszczyną trutową.
Feromony
- produkowane przez gruczoły owadów substancje lotne, wyczuwalne
w niesłychanie małych ilościach i powodujące wystąpienie
określonych reakcji w organizmach odbiorcy. F. są jednym
z czynników zapewniających komunikowanie się osobników danego
gatunku.
Gniazdo
- część plastrów zajęta pod wychów czerwiu, zawierająca
dodatkowo pewną ilość zapasów miodu i pyłku. Zimą obszar
g. pokrywa się z przestrzenią zajmowaną przez kłąb zimowy.
Plastry nie zawierające czerwiu, tak boczne jak i górne
stanowią magazyny miodowe - tzw. miodnię.
Garbaty czerw
- czerw trutowy z jaj złożonych przez matkę lub pszczoły
trutówki do komórek pszczelich. Komórki te są zbyt małe
dla trutni, więc pszczoły nadbudowują je wypukłymi wieczkami
co sprawia, że sprawiają one wrażenie garbatych. Mimo to
trutnie te są mniejsze od normalnych trutni ( półtrutnie)
i nie są w stanie zapłodnić matki pszczelej.
Kit pszczeli
(propolis) - lepka substancja używana przez pszczoły
do zalepiania wszelkich szpar i nierówności w gnieŻdzie.
K.p. posiada dość silne własności bakteriostatyczne i bakteriobójcze.
źródłem k.p. są naturalne substancje żywicowate i woski
wydzielane przez pączki roślinne, oraz zranione liście i
pędy.
Kłąb zimowy
- zwarta struktura przestrzenna utworzona z pszczelich ciał
zgrupowanych na plastrach, w postaci której rodzina spędza
zimę. Szczególnie ciasno skupione są robotnice tworzące
zewnętrzną warstwę k.z.- jest to jego otoczka, chroniąca
przed nadmierną utratą ciepła z luŻniej upakowanego wnętrza,
gdzie znajduje się matka. Temperaturę k.z. pszczoły regulują
spożywając miód i zamieniając część uzyskanej zeń energii
na ciepło, tak aby temperatura wewnątrz k.z. wynosiła 20-30
C, zaś w otoczce nie mniej niż 10 C.
Koszyczki pyłkowe
- wgłębienia na zewnętrznej stronie goleni ostatniej pary
odnóży robotnicy, ograniczone po bokach i od dołu rzędem
sztywnych włosków, służące do transportu pyłku zwilżonego
nektarem, uformowanego w grudki wielkości łebka zapałki
(obnóże). K.p. służą także do transportu propolisu. Matki
i trutnie są ich pozbawione.
Krata odgrodowa
- płaska przegroda wykonana z drutu lub tworzyw sztucznych
z otworami, przez które mogą się przecisnąć robotnice lecz
nie przedostaną się matki i trutnie. K.o. służy do ograniczania
przestrzeni plastrów, na których może czerwić matka. Ułatwia
to lokalizację miodu w ulu, oddzielając gniazdo z czerwiem
od miodni.
Krupiec
- miód pszczeli w postaci zestalonej. Znaczna większość
cukrów, tudzież część innych, obecnych w miodzie substancji
wchodzi wówczas w skład kryształków różnej wielkości, a
reszta jego składników występuje w fazie ciekłego, często
trudnego do zaobserwowania roztworu. W zasadzie każdy dojrzały
miód po pewnym czasie podlega krystalizacji. Proces ten
nie ma nic wspólnego z fałszowaniem miodu. Szybkość krystalizacji
zależy od rodzaju miodu i warunków jego przechowywania.
Leżak
- (ul leżak) - pierwotny typ ula nierozbieralnego - leżąca
kłoda. Obecnie terminem tym określa się, rzadko już spotykane
ule rozbieralne, w których powiększanie objętości czynnej
odbywa się jedynie w poziomie.
Macierzak
- część rodziny pszczelej pozostała po wyjściu roju ze starą
matką, zawierająca resztę pszczół, czerw kryty i mateczniki.
Po wygryzieniu się młodych pszczół i jednej lub kilku młodych
matek może dojść do wyjścia drugiego roju drużaka, a nawet
następnych. Wreszcie, po zakończeniu pędu do podziału, jedna
z pozostałych młodych matek unasienia się, podejmuje czerwienie
i rozpoczyna się okres odbudowy siły macierzaka.
Matecznik
- specjalna komórka w kształcie woskowego sopla, przeznaczona
do wychowu młodej matki. M. budowane są jedynie w okresie
poprzedzającym rójkę (m. rojowe) cichą wymianę (m. cichej
wymiany), jak i po stracie dotychczasowej matki (m. ratunkowe).
Po wyjściu młodych matek komórki matecznikowe są zgryzane
przez pszczoły. Ilość m. zakładanych w rodzinie zależy od
cech dziedzicznych (rasy pszczół), pory sezonu i zawarta
jest w granicach od jednego (cicha wymiana) do kilkudziesięciu.
Matka pszczela
(królowa) - jedyna zazwyczaj w rodzinie pszczelej
w pełni rozwinięta samica. Jest większa od robotnicy i inaczej
zbudowana. Przeciętna waga m.p. wynosi około 200 mg. Zadaniem
matki jest składanie jaj (do 3000 dziennie) i regulacja
niektórych zachowań robotnic. Tę koordynującą życie rodziny
funkcję spełnia m.p. poprzez wydzielanie feromonów (substancji
matecznej). Podczas składania jaj m.p. otoczona jest przez
robotnice świty matecznej karmiące ją mleczkiem pszczelim.
W pozostałym okresie m.p odżywia się głównie miodem. Żyje
3-5 lat, w pasiekach intensywnie wykorzystywanych krócej,
albowiem bywa wymieniana przez pszczelarza w drugim lub
trzecim roku.
Matka ratunkowa
- matka pszczela wychowana po stracie matki dotychczas w
rodzinie funkcjonującej. Mateczniki ratunkowe, zakładają
pszczoły robotnice na młodych larwach pszczelich w kilka
godzin po stwierdzeniu braku dotychczasowej matki.
Miodnia
- część przestrzeni ula wraz z plastrami przeznaczonymi
wyłącznie na miód. Miodnię najczęściej stanowią plastry
zlokalizowane nad kulą czerwiu lub z jej boku.
Miód dojrzały
- miód pszczeli, którego przeróbkę w ulu pszczoły zakończyły
i po zmagazynowaniu w komórkach plastrów zasklepiły wieczkiem
woskowym. W miodzie takim zawartość wody nie przekracza
20%, sacharozy 5% (miody nektarowe). W dojrzałym miodzie
jest też odpowiednio wysoka zawartość enzymów.
Miód nektarowy
(kwiatowy) - miód powstały z nektaru kwiatowego.
Rozróżnia się w ramach tego pojęcia miody wielokwiatowe
- powstałe z nektaru kilku roślin, i miody odmianowe, np.
rzepakowy, akacjowy, lipowy, koniczynowy, gryczany, wrzosowy
itp. Surowcem do ich wyrobu jest głównie nektar tych właśnie
roślin.
Miód sekcyjny
- miód pszczeli zasklepiony, zgromadzony w niewielkich rameczkach
i w tej postaci, bez odwirowywania, kierowany do konsumpcji.
Miód spadziowy - miód powstały z wydzielin
owadów z rzędu pluskwiaków równoskrzydłych (Homoptera),
głównie mszyc, czerwców i miodówek. Owady te pobierają znaczne
ilości bogatego w asymilaty soku floemowego, który wykorzystują
jedynie częściowo, przyswajając głównie substancje białkowe
a wydalając pozostałość w postaci słodkiej cieczy, osadzającej
się na liściach i pędach. Stąd też owa ciecz nazywana spadzią,
jest zbierana przez pszczoły. Barwa miodów spadziowych może
być rozmaita, najczęściej jest brunatnozielona o szarym
odcieniu. Miody spadziowe zawierają więcej substancji mineralnych,
cukrów złożonych i melecytozy a mniej cukrów prostych niż
miody kwiatowe.
Miód towarowy
- miód handlowy, przeznaczony do obrotu.
Mleczko pszczele
- wydzielina gruczołów głowowych młodych robotnic, służąca
jako pokarm w początkowym okresie rozwoju larw pszczelich
i trutowych oraz podczas całego cyklu rozwojowego matek.
M.p. jest ponadto spożywane przez czerwiącą matkę i młode
robotnice. W skład m.p. wchodzą wszystkie niezbędne do budowy
organizmu składniki - węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy,
sole mineralne, niektóre hormony i substancje mające własności
antybiotyczne. Z m.p. wytwarza się również odżywki i kosmetyki.
Nadstawka
- zestaw plastrów, wraz z obudową, umieszczanych nad gniazdem
z przeznaczeniem na magazyn miodowy. Jeśli mają one niższą
wysokość niż plastry z części gniazdowej ula mówimy wówczas
często o półnadstawce.
Nakrop (naprysk)
- nektar lub spadŻ po przyniesieniu do ula w początkach
przeróbki na miód. N. zawiera więcej wody i mniej enzymów
niż miód dojrzały. Robotnice ulowe w celu odparowania wody
rozmieszczają go w postaci drobnych kropelek (stąd i nazwa)
na jak największej powierzchni plastrów w najcieplejszych
miejscach gniazda i energicznie wentylują ul. Proces przeróbki
nakropu na miód trwa kilka dni.
Nalot
- omyłkowe przemieszczanie się pszczół z jednego ula do
drugiego. N. zdarzają się najczęściej wiosną po dokonaniu
pierwszego (wiosennego) oblotu lub też po wywiezieniu pasieki
na pożytek. Niedostatecznie obznajomione z terenem pszczoły
mylą się i powracają nie do tego ula, z którego wyleciały.
N. kierowane są natomiast jednym z zabiegów stosowanych
w gospodarce pasiecznej. Z dwu stojących obok siebie uli
odstawia się jeden na bok, na skutek czego większość pszczół
lotnych z obu uli powraca do tego pozostawionego na starym
miejscu. Otrzymuje się w ten sposób rodzinę wzmocnioną w
pszczoły lotne, zdolną do zgromadzenia większych ilości
miodu niż dwie rodziny, nie połączone w ten sposób.
Napszczelenie
- stopień wysycenia okolicy pszczołami. Miarą n. jest ilość
pni przypadająca na jeden km2 powierzchni. W Polsce napszczelenie
jest obecnie około 3-4 rodzin/km2. W rejonach południowych
kraju jest większe. Dostateczne napszczelenie jest bardzo
istotne dla należytego plonowania upraw. Ocenia się, że
z tego względu napszczelenie Polski powinno być o 30-50%
większe niż obecnie.
Oblatywanie
roślin - odwiedzanie roślin przez pszczoły w celu
pozyskania nektaru, spadzi, pyłku lub kitu pszczelego. Intensywność
oblatywania poszczególnych upraw określa się ilością pszczół
pracujących na jednostce powierzchni.
Oblot
- loty pszczół w pobliżu ula nie związane ze zbiorem pożytku.
Oblotu oczyszczającego (wiosennego), w czasie którego oddają
nagromadzony w jelicie prostym kał, pszczoły dokonują masowo
w pierwszy ciepły dzień po
zimie. Oblotu orientacyjnego zaś, w trakcie
którego zapoznają się z położeniem ula dokonują młode pszczoły
w trakcie pierwszej wyprawy poza ul ( przegra), lub wszystkie
po przewiezieniu ula na nowe miejsce.
Obnóże
- ładunek pyłku przynoszony do ula przez zbieraczkę. O.
stanowią dwie grudki zwilżonego nektarem pyłku umieszczone
w koszyczkach pyłkowych na ostatniej parze nóg. O. mogą
mieć różne barwy, zależne od gatunku oblatywanych kwiatów
i wagę od 10 do 20 mg. Również w postaci o. transportowany
jest do ula kit pszczeli.
Odciąganie mateczników
- proces budowy mateczników. O.m. rozpoczyna się od zaczerwienia
miseczek matecznikowych i kończy po ośmiu dniach z momentem
ich zasklepienia.
Odkład
- sztucznie utworzona rodzina pszczela. O. tworzy się najczęściej
z kilku plastrów czerwiu, wziętych z jednego lub kilku uli
wraz z obsiadającymi je pszczołami. Tworzenie o. jest jedną
z metod powiększania pasieki. Czasami, np. w celu poddania
młodej matki lub osłabienia rodziny tworzy się o. czasowe,
które później przyłącza się do rodziny macierzystej.
Okłębianie matki
- utworzenie przez kilkanaście starych robotnic ciasnej
otoczki wokół matki, w której ta po pewnym czasie ginie
lub ulega poważnym uszkodzeniom. Okłębiane bywają najczęściej
matki nieumiejętnie poddawane rodzinie, ale zdarza się,
że w niektórych przypadkach pszczoły okłębiają i własną
matkę.
Osypywanie się
pszczół ( spadanie pszczół) - zamieranie rodziny
lub jej części w trakcie zimowli, w wyniku choroby, lub
zatrucia, związane ze stwierdzeniem obecności znacznej liczby
martwych pszczół na dnie ula.
Patoka
- świeży miód pszczeli w stanie płynnym. Po pewnym czasie
patoka ulega krystalizacji przechodząc w krupiec.
Paroj lub porój
- rój, wychodzący ze starą matką z rodziny utworzonej tego
samego roku z roju naturalnego. Paroj ma więc matkę, która
jednego roku dwukrotnie idzie na rójkę.
Pień
- tradycyjna, niekiedy stosowana do dziś, nazwa ula wraz
z zasiedlającą go rodziną pszczelą.
Pierwak
- pierwszy, zazwyczaj najsilniejszy rój naturalny wychodzący
z macierzaka wraz ze starą matką.
Pierzga
- spreparowana przez pszczoły, nadająca się do długotrwałego
przechowywania postać pyłku kwiatowego. P. powstaje w wyniku
fermentacji mlekowej świeżego pyłku, wymieszanego z odrobiną
miodu i ubitego w komórkach plastrów. P. stanowi pokarm
białkowy dla pszczół (głównie młodych i czerwiu) w okresie
braku dopływu świeżego pyłku.
Pobielanie plastrów
- podwyższanie i ewentualna naprawa komórek górnej części
plastrów za pomocą świeżego wosku. P.p. jest sygnałem dla
pszczelarza, że młode, wiosenne pokolenie pszczół jest już
zdolne do wydzielania wosku.
Poszerzanie
gniazda - zwiększanie przestrzeni przeznaczonej do
wychowu czerwiu poprzez dodawanie dodatkowych pustych plastrów,
lub ramek z węzą. Poszerzanie gniazda powoduje zmniejszenie
zagęszczenia pszczół na plastrach i zwiększenie powierzchni
przydatnej do magazynowania nektaru.
Poszywanie plastrów
- synonim pojęcia sklepienie plastrów.
Pożytek
- ogólna ilość dostępnego dla pszczół pokarmu - nektaru
i spadzi (pożytek miodowy) i pyłku (pożytek pyłkowy).
Półtrutnie
- trutnie wychowane w komórkach pszczelich z garbatego czerwiu.
Pszczoły pakietowe
(pakiety pszczół) - sztucznie utworzone, niewielkie (1,5-2
kg) rodziny składające się z młodych pszczół i młodej matki,
przeznaczone na sprzedaż i przygotowane do transportu.
Przegra
- pierwszy lot orientacyjny młodych pszczół (w 9-10 dniu
od wygryzienia się), w trakcie którego zapoznają się one
z położeniem ula oraz pozbywają nagromadzonego w jelicie
prostym kału.
Robotnica
- najczęściej spotykana postać pszczół - nie w pełni rozwinięta
płciowo samica. R. stanowią trzon rodziny pszczelej - latem
jest ich kilkadziesiąt tysięcy. R. wykonują wszystkie prace,
od których zależy przetrwanie rodziny - zajmują się utrzymaniem
porządku w gnieŻdzie, budują plastry, karmią czerw, bronią
gniazda, oraz zbierają nektar i pyłek. Czynności wykonywane
przez poszczególne r. zależne są od ich wieku - r. młodsze
pracują w ulu (robotnice ulowe), natomiast starsze w polu
(zbieraczki). R. waży przeciętnie 100 mg i żyje 42 dni (r.
letnie) lub 6-8 miesięcy (r. zimowe). Najkrócej żyją r.
wiosną - jedynie 21 dni.
Rodnia
- rzadziej używane określenie części gniazda z plastrami
czerwiu.
Rodzina pszczela
- pszczoły robotnice wraz z matką. Okresowo (wiosną i latem)
w skład r.p. wchodzi dodatkowo czerw i trutnie. Najmniej
liczne są r.p. po przetrwaniu zimy (10 000 robotnic) a najliczniejsze
w początku lata (do 80 000 robotnic).
Rodzinka weselna
- sztucznie utworzona z niewielkiej ilości młodych pszczół
(około szklanki), rodzina pszczela, do której podaje się
młodą matkę na okres jej unasienienia i rozpoczęcia czerwienia.
Rojnica
- sprzęt pszczelarski, najczęściej pudło o odpowiedniej
konstrukcji, stosowane do zbierania i czasowego przechowywania
rojów.
Rójka
- proces naturalnego podziału rodziny. Jedna rodzina pszczoły
miodnej może wydać w ciągu roku nawet kilka rojów. Pierwszy
z nich ( pierwak) opuszcza macierzak wraz ze starą matką.
Następne, wychodzą w kilka dni po nim z młodymi nieunasienionymi
matkami. Po wyjściu z ula rój siada ( uwiązuje się) najczęściej
w pobliżu macierzystego ula i odlatuje dopiero po znalezieniu
przez wywiadowczynie miejsca stosownego na osiedlenie się.
Po zakończeniu rójek w macierzaku pozostaje zawsze pewna
część pszczół i jedna z młodych matek.
Sklepienie plastrów
( poszywanie plastrów) - przykrywanie wieczkami woskowymi
komórek plastrów wypełnionych całkowicie miodem. Wyróżnia
się s.p. na mokro, tzn. bez pozostawienia warstewki powietrza
pomiędzy powierzchnią miodu a wieczkiem woskowym i s.p.
na sucho, kiedy taką warstewkę pszczoły pozostawiają.
Susz
- inaczej woszczyna. Puste plastry woskowe używane do poszerzania
gniazda lub wycofane z ula i przeznaczone na przetopienie
w celu pozyskania wosku (szczególnie jeśli są bardzo ciemne
i były już wielekroć zaczerwiane).
Ścinanie się
pszczół - utarczki pomiędzy robotnicami z różnych
rodzin zakończone śmiercią części z nich na skutek zażądlenia.
Do ś. się p. dochodzi podczas niewłaściwie dokonywanego
łączenia rodzin lub podczas rabunków. Matki także ścinają
się między sobą lub bywają ścinane przez robotnice.
Spadanie pszczół
- ( osypywanie się pszczół).
Śpiew matek
- Dwa rodzaje odgłosów wydawanych przez młode matki w ulu.
Titanie (lub popiskiwanie) - odgłos najstarszej, już wygryzionej
matki, chcącej uśmiercić pozostałe, siedzące jeszcze w matecznikach,
które odpowiadają na jej titanie swoistym kwakaniem.
Świta mateczna
- grupka kilkunastu młodych robotnic stale towarzysząca
czerwiącej matce. Pszczoły ś. m., wymieniające się co jakiś
czas, karmią matkę mleczkiem pszczelim, pielęgnują ją i
chronią. Matki nieunasienione nie mają świty.
Trąbka
- zespół narządów gębowych pszczół, służący do pobierania
pokarmów płynnych. Zasadniczą częścią t. jest języczek.
Truteń
- samiec pszczoły. T. nie posiadają żądła, nie potrafią
też samodzielnie pobierać nektaru i pyłku z kwiatów. T.
spotyka się w rodzinach pszczelich jedynie wiosną i latem.
Przed zimą są wypędzane przez pszczoły z ula i giną.
Trutowisko
- odizolowany w sposób naturalny (wyspa, dolina górska itp.)
obszar, na którym występuje tylko jedna rasa pszczół. Celem
urządzania t. jest zapewnienie odpowiedniej rasy trutni
do kojarzeń z przywożonymi tu młodymi, nieunasienionymi
matkami.
Trutówki
- robotnice, które pod nieobecność matki w rodzinie uzyskały
zdolność do składania jaj (trutówki fizjologiczne). Jaja
te są oczywiście niezapłodnione - mogą się z nich wylęgać
jedynie trutnie. Trutówkami anatomicznymi nazywane są natomiast
młode pszczoły mogące się stać (po stworzeniu im odpowiednich
warunków) trutówkami fizjologicznymi.
Uwiązywanie
się roju - siadanie pszczół rojowych i matki po wyjściu
z macierzaka, najczęściej w jego pobliżu, na gałęzi drzewa.
Uwiązany rój zazwyczaj ma kształt zwisającego grona. Roje
ze starymi matkami uwiązują się zwykle niżej niż te z młodymi.
Węza
- produkowana przez człowieka z naturalnego wosku pszczelego
ścianka środkowa plastrów, z zaczątkami (denkami) komórek
o odpowiednim wymiarze. Arkusze w. oprawione w drewnianą
konstrukcję ramki ulowej stosuje się w celu zmuszenia pszczół
do budowania plastrów o zadanej wielkości komórek. Najczęściej
stosuje się oczywiście w. pszczelą o wymiarach komórek zawartych
w granicach 5,2-5,7 mm.
Wianki miodu
- górna część plastrów gniazdowych, wypełniona miodem, znajdująca
się pomiędzy beleczką ramki a elipsą czerwiu.
Woszczyna
- puste plastry pszczele - susz.
Wygryzanie się
pszczół (trutni i matek) - czynność opuszczania komórek
plastrów przez młodziutkie, w pełni uformowane robotnice,
trutnie i matki. Ponieważ rozwijająca się w komórce poczwarka
jest zabezpieczona woskowym wieczkiem, młoda pszczoła po
przeobrażeniu musi owo wieczko odgryŻć żuwaczkami - stąd
też termin - wygryzanie się.
Wykręcanie miodu
- wydobywanie miodu z plastrów metodą wirowania. Przed umieszczeniem
plastrów w wirówce, należy je odsklepić, czyli usunąć wieczka
woskowe z poszytego miodu.
Wypacanie wosku
- proces wytwarzania wosku przez organizmy młodych
(12-18 dni) pszczół. Wosk wydzielany jest
przez cztery pary gruczołów znajdujących się na spodniej
stronie odwłoka, gdzie zastyga w postaci cienkich łuseczek.
Jedna pszczoła może wyprodukować do 50 mg wosku. U pszczół
starszych gruczoły woskowe ulegają zanikowi.
Wziątek
- termin bliskoznaczny do pojęcia pożytek. Możliwa do zebrania
przez pszczoły ilość nektaru, spadzi lub pyłku.
Zakładanie mateczników
- budowanie przez pszczoły specjalnych miseczek (mateczniki
rojowe lub cichej wymiany) lub przerabianie komórek pszczelich
na mateczne (matecznik ratunkowe) już po złożeniu w nie
jaj.
Zasklep
- woskowe wieczka, którymi robotnice zabudowują wyrośnięte
larwy tuż przez ich przepoczwarzeniem się, jak i komórki
z dojrzałym miodem i pierzgą.
Zatwór
- wykonana najczęściej z dykty lub podobnych materiałów
płyta, dopasowana do wewnętrznych wymiarów ula, służąca
jako przesuwna ścianka boczna w przypadku niecałkowitego
wypełnienia ula ramkami.
Zimowla
- okres między ostatnim jesiennym a pierwszym wiosennym
oblotem pszczół, spędzany przez rodzinę pszczelą zebraną
w postaci kłębu zimowego. W trakcie z. w gnieŻdzie w zasadzie
nie ma czerwiu, robotnice nie wykonują także żadnych prac,
utrzymując jedynie odpowiednio wysoką temperaturę wewnątrz
kłębu.
Ziołomiody
- produkty szybkiej przeróbki przez pszczoły podawanych
do uli stężonych syropów cukrowych z dodatkiem ekstraktów
roślinnych.
Znamię weselne
- część narządów rozrodczych trutnia pozostawiona w odwłoku
matki po odbyciu kopulacji. Ze z.w. młode matki czasami
powracają z lotów godowych do ula i dopiero tu są odeń uwalniane.
|