Charakterystyka
miodu gryczanego
Gryka zwyczajna (Fagopyrum
sagittatum Gilib.) znana jest od dawna jako dobry
pożytek miododajny. Pszczoły pozyskują nektar z drobnych,
białych lub różowych kwiatów gryki, kwitnących w lipcu
i sierpniu. Jest to typowy ciemny miód letni, chociaż
patoka ma barwę jasnobrunatną z lekko czerwonawym
odcieniem.
|
|
Przy dostępie światła
w trakcie przechowywania miód staje się ciemnobrunatny,
prawie czarny i dlatego uważany jest za najciemniejszy ze
wszystkich miodów. Krystalizuje bardzo powoli, przyjmując
postać
gruboziarnistą, niejednolitą. Norma Polska dopuszcza na
jego powierzchni warstwę płynną. Po skrystalizowaniu miód
staje się nieco jaśniejszy. Ma bardzo intensywny i przyjemny
zapach kwiatów gryki, smak charakterystyczny: ostry, słodki
i lekko piekący. Pod względem smaku i aromatu jest tak specyficzny,
że wyczuwany jest w miodach nawet z niewielką domieszką
nektaru gryki.
W składzie chemicznym miodu gryczanego, podobnie jak w miodzie
akacjowym, stwierdza się dużą ilość fruktozy. Według Makowiczowej
świeży miód gryczany zawiera 51,6% fruktozy, 46,59% glukozy
i 0,27% sacharozy. Występują w nim ponadto związki typowe
dla kwiatów gryki, zwłaszcza znaczne ilości magnezu, żelaza
i innych biopierwiastków, jak: fosfor, miedź, cynk, bór,
jod, nikiel, kobalt, co jest charakterystyczne dla ciemnych
miodów. W próbkach polskiego miodu gryczanego stwierdza
się także dużą ilość witaminy C (2,9-11,9 mg%) oraz witamin
Bi, 62 i PP. Natomiast, mimo znacznej zawartości rutyny
w zielu gryki (do 2%), w pozyskanym miodzie praktycznie
nie stwierdza się jej. W procesie dojrzewania miodu związek
ten, będący glikozydem, ulega rozkładowi do aglikonu kwercetyny
o wyraźnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym. W ciągu około
6 tygodni aglikon zostaje rozłożony do związków nieaktywnych
mikrobiologicznie.
Miód gryczany odznacza się znaczną kwasowością. Według danych
Oddziału Pszczelnictwa w Puławach zawartość wolnych kwasów
wynosi średnio 40,6 mval/kg miodu. Według Szemietkowa w
produkcie tym stwierdza się wyjątkowo dużą ilość białka
(do 0,3%). Poza tym zawiera on pewną ilość związków koloidowych
(około 0,8%). Jako miód letni bogaty jest w liczne enzymy,
między innymi ceamylazę, inwertazę i fosfatazę. Pod względem
zawartości enzymów uznawany jest za najbogatszy z polskich
miodów. Badania przeprowadzone w Instytucie Pszczelnictwa
w Puławach wskazują, że nawet po roku przechowywania tego
produktu w temperaturze pokojowej, aktywność cc-amylazy
(diastazy) kształtuje się znacznie powyżej normy. Warte
podkreślenia jest również to, że miód gryczany zachowuje
w tych samych warunkach przechowywania wysoką jakość.
Miód gryczany odznacza się poza tym wysoką aktywnością antybiotyczną.
Dla przebadanych w ramach badań własnych próbek miodu uzyskano
wartości inhibinowe 4 i 5. Aktywność antybakteryjna krajowego
miodu gryczanego oznaczona w Oddziale Pszczelnictwa w Puławach
także była wysoka. Zarówno świeży miód gryczany, jak i po
6 miesiącach przechowywania w różnych warunkach nie stracił
swej aktywności wobec gronkowców złocistych Staphylococcus
aureus (średnica stref zahamowania wzrostu 30-40 mm) oraz
pałeczek Escherichia coli (15-20 mm). W innym badaniu nie
stwierdzono istotnego wpływu podwyższonej temperatury na
jego aktywność antybakteryjna wobec testowego szczepu laseczek
Bacillus subtilis. Aktywność ta w skali 0-5 wynosiła 4,
co oznacza, że zahamowanie wzrostu tego szczepu obserwowano
już w stężeniu 5-10% miodu gryczanego.
Zastosowanie miodu gryczanego
w profilaktyce i lecznictwie
Szczególnie cenione jest
korzystne oddziaływanie miodu gryczanego w zapobieganiu
i leczeniu chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza na
podłożu miażdżycowym. Podstawowym elementem warunkującym
ten wpływ są cukry proste, łatwo wchłaniane do krwiobiegu
i w krótkim czasie odżywiające mięsień sercowy. Mają one
tę przewagę nad sacharozą, że wchłaniane są bezpośrednio
do krwi z pominięciem wątroby, podczas gdy sacharoza musi
najpierw w organizmie ulec rozkładowi enzymatycznemu do
glukozy i fruktozy. Przypuszcza się, że związki flawonoidowe
obecne w miodzie gryczanym, w tym pochodne rutyny, mają
korzystne działanie na mięsień sercowy. Między innymi regulują
przepuszczalność ścian naczyń włosowatych oraz polepszają
ich elastyczność i wytrzymałość. W wyniku tego zmniejszają
ryzyko zmian miażdżycowych. Zabezpieczają naczynia przed
pękaniem, nie dopuszczając do wybroczyn i wylewów. Warto
wspomnieć, że m.in. kwercetyna spełnia ważną rolę wychwytywania
wolnych rodników tlenowych niepożądanych dla organizmu,
odpowiedzialnych także za rozwój procesu miażdżycowego.
Poza tym pochodne rutyny, m.in. rutozyd, zapobiegają rozkładowi
witaminy C na drodze utleniania oraz polepszają jej przyswajalność
przez organizm. Należy dodać, że miód gryczany także jest
bogatym źródłem witaminy C. Nie bez znaczenia w chorobach
serca jest również duża zawartość magnezu w tym produkcie
w postaci łatwo przyswajalnej przez organizm. Odgrywa on
podstawową rolę jako antagonista jonów wapnia, regulujący
pobudliwość i napięcie nerwowo-mięśniowe oraz rytm pracy
serca. Ponadto jest on niezbędny do prawidłowego przebiegu
podstawowych procesów życiowych, zwłaszcza procesów metabolicznych
dostarczających energię. Zdaniem lekarzy klinicystów dodatkowe
stosowanie miodu gryczanego u chorych z dusznicą bolesną
powoduje wyraźną poprawę stanu ich zdrowia. Odnotowuje się
także korzystne oddziaływanie tego produktu w nerwicy wegetatywnej,
m.in. w nerwicy serca i żołądka.
Niemałą rolę odgrywa miód gryczany, podobnie jak inne miody,
jako lek ochraniający i odtruwający wątrobę. Za działanie
to odpowiedzialne są cukry proste łatwo przyswajalne przez
komórki wątroby. Szczególnie cenne właściwości wykazuje
miód świeżo wybrany z ula, który -jak to już wspomniano
- zawiera dużą ilość fruktozy (51,6%) i glukozy. Z uwagi
na wyższą niż w innych miodach zawartość choliny zabezpiecza
organizm przed jej niedoborem, powodującym uszkodzenie wątroby
lub nerek. Miód gryczany, ze względu na znaczną ilość fruktozy,
poleca się - podobnie jak miód akacjowy, osobom chorym na
cukrzycę insulinoniezależną. Według niektórych autorów podawanie
miodu gryczanego jest także uzasadnione w chorobach układu
oddechowego, szczególnie w chorobach płuc oraz schorzeniach
zakaźnych z towarzyszącą im podwyższoną temperaturą.
Wyjątkowo duża zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy
C i białka, w porównaniu z miodami jasnymi, czyni miód gryczany
wyjątkowo cennym w leczeniu niedokrwistości z niedoboru
żelaza, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Dodatkowo obecność
w tym produkcie zestawu innych biopierwiastków oraz enzymów
warunkuje jego wykorzystanie u chorych w okresie rekonwalescencji,
po zabiegach operacyjnych z utratą krwi, w zaburzeniach
na tle nerwowym, stanach wyczerpania psychicznego. Badania
słoweńskie wskazują, że systematyczne przyjmowanie tego
produktu przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we
krwi, a także pobudza procesy odnowy i wzmacnia organizm
po długich i wyczerpujących chorobach.
Niektórzy z autorów wskazują także na korzystny wpływ miodu
gryczanego przy osłabieniu wzroku, słuchu, a także przy
kłopotach z pamięcią. Poza tym niektóre dane piśmiennictwa
wskazują na przydatność miodu gryczanego w procesach odnowy
tkanki kostnej po złamaniach oraz jako środka wspomagającego
w terapii przeciwnowotworowej.
PSZCZELARSTWO LIPIEC 2001
|