Ochrona prawna pasiek przed
zatruciem
Ze względu na występowanie chorób, szkodników
oraz chwastów we wszystkich postępowych gospodarstwach rolnych
na całym świecie stosuje się chemiczne środki ochrony roślin
uprawnych. Dzięki temu możliwe jest zwiększenie produkcji
rolnej i wyżywienie powiększającej się z każdym rokiem liczby
ludności. Chemizacja w rolnictwie stała się już nieodzowną
metodą intensyfikacji produkcji rolnej. W związku z tym
w Polsce wydano liczne, powszechnie obowiązujące przepisy
prawne, z których najważniejsze zostaną przedstawione.
Ustawa z dnia 16.02.1961 r. o ochronie roślin uprawnych
przed chorobami, szkodnikami i chwastami (Dz. U. Nr 10 póz.
55) wprowadza obowiązek zwalczania chorób, szkodników i
chwastów określonych przez ministra rolnictwa pod rygorem
kary aresztu do 3 miesięcy lub kary grzywny.
Od osób, które nie dopełniły obowiązku ochrony roślin w
wyznaczonym terminie, może być wyegzekwowane zastępcze wykonanie
tych czynności przez osobę fizyczną lub prawną na ryzyko
i koszt użytkownika plantacji w trybie egzekucji administracyjnej.
Obowiązuje poza tym kilkanaście rozporządzeń ministra rolnictwa
dotyczących ochrony roślin przemysłowych, ochrony ziemniaka,
tytoniu, roślin motylkowych, warzyw, drzew i krzewów owocowych
oraz innych roślin. Rozporządzenia te szczegółowo normują
zasady stosowania środków ochrony roślin i zobowiązują do
ich stosowania.
Należy podkreślić, iż Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa
i Gospodarki Żywnościowej tudzież Instytut Ochrony Roślin
mają szerokie kompetencje w ustalaniu warunków i trybu dopuszczania
do obrotu handlowego chemicznych środków ochrony roślin.
Kompetencje te wynikają z cytowanej na wstępie ustawy o
ochronie roślin uprawnych przed chorobami, szkodnikami i
chwastami, z zarządzenia nr 53 Ministra Handlu Wewnętrznego
i z zarządzenia Ministra Rolnictwa z dnia 22.04.1965 r.
w sprawie warunków i trybu udzielania zezwoleń na dopuszczenie
do obrotu handlowego chemicznych środków ochrony roślin
(Monitor Polski Nr 28 póz. 156).
W szczególności w myśl § 5 wymienionego zarządzenia Ministra
Rolnictwa Państwowy Zakład Higieny oraz Instytut Ochrony
Roślin przedstawiają Ministrowi Rolnictwa wniosek o wydanie
zezwolenia na dopuszczenie do obrotu handlowego zgłoszonego
chemicznego środka ochrony roślin. Paragraf 17 tegoż zarządzenia
przewiduje, komu mogą być wydawane chemiczne środki ochrony
roślin, § 18 zaś ustala, iż kontrolę nad obrotem handlowym
chemicznymi środkami ochrony roślin sprawują służby kwarantanny
i ochrony roślin organów administracyjnych.
Obwieszczenie Min. Roln. i Gosp. Żywn. z dnia 14.06.1985
r. w sprawie wykazu chemicznych środków ochrony roślin dopuszczonych
do obrotu handlowego zawiera wykaz chemicznych środków ochrony
roślin, które dopuszczone są do obrotu handlowego, z określeniem
nazwy preparatu, producenta, składnika czynnego i jego procentowej
zawartości. Instytut Ochrony Roślin zaś opracował klasyfikację
toksyczności pestycydów dla pszczół ważną w latach 1985
i 1986.
Jednakże przy obowiązkowym stosowaniu środków chemicznej
ochrony roślin uprawnych i ich nawożeniu ginie rokrocznie
olbrzymia liczba pszczół, które są często jedynymi zapylaczami
roślin entomofilnych. Wpływa to niewątpliwie na zmniejszenie
się plonów roślin, no i oczywiście wydajności produktów
pszczelich
Wprawdzie maleje liczba zatruć pszczół chemicznymi środkami
ochrony roślin (najczęstsza przyczyna zatruć), niemniej
występują one co roku w całej Polsce i powodują bardzo poważne
szkody.
Jak pogodzić te dwa wymogi: racjonalnego prowadzenia gospodarki
rolnej i leśnej z ochroną najbardziej pożytecznego owada
świata - pszczoły, to jedno z najważniejszych zadań naszego
rolnictwa.
W dziedzinie legislacyjnej zachodzi pilna potrzeba uregulowań
prawnych tego problemu, gdyż istniejące przepisy prawne
są przestarzałe, nie wyczerpują zagadnienia, czasem wydane
są w formie zaleceń, wytycznych i instrukcji nie wiążących
wszystkich obywateli.
|