Szczególnym
elementem środowiska przyrodniczego jest pszczoła miodna.
Wierność kwiatowa pszczół przyczynia się do naturalnego
zapylania roślin w obrębie gatunku. Pszczoły magazynując
pożywienie odwiedzają liczne ilości kwiatów co stawia
je na pierwszym miejscu wśród zapylaczy. Szybkie i sprawne
zapylanie wielu roślin na wiosnę często ratuje kwiatostany
przed przemarznięciem i wpływa na równomierność przekwitania
i dojrzewania nasion i owoców oraz na ich jakość i ilość.
|
|
Pszczoły są
niezmiernie czułym testem na skażenie środowiska, swoją
organiczną podatność na środki toksyczne przejawiają w miejscu
swojego bytowania, pod wpływem nawet małych dawek giną i
uzmysławiają człowiekowi zagrożenie.
W ulu natomiast pszczoły wykonują wiele prac a najważniejsze
z nich to reprodukcja rodziny i gromadzenie zapasów. Głównym
pożywieniem pszczół jest nektar i miód, ale miód jest także
jednym z ważniejszych dodatków pokarmowych człowieka, a
zarazem środkiem leczniczym. Drugim produktem pokarmowym
pszczół jest pyłek kwiatowy, produkt białkowy bogaty w witaminy,
mikroelementy, hormony, enzymy, który jest niezbędny pszczołom
do funkcji życiowych, ale jest też bardzo potrzebny człowiekowi.
Trzecim środkiem żywnościowym jest pokarm królowej i larw
czyli mleczko pszczele. Jad służy pszczołom do obrony a
człowiek wykorzystuje go jako lek w wielu schorzeniach,
szczególnie reumatycznych. Pszczoły produkują też kit pszczeli
(propolis) jest to środek antybiotyczny. Współcześnie pszczelarze
podejmują się także produkcji tzw. ziołomiodów - poddając
pszczołom pożywkę w postaci mieszaniny syropu cukrowego
z dodatkiem wyciągów z ziół. Ziołomiody te są wartościowym
środkiem spożywczym, ale służą także do produkcji leków.
Charakterystyczne powietrze w ulu o swoistym składzie chemicznym
jest wykorzystywane do inhalacji dla astmatyków.
Widzimy zatem, że korzyści
jakie osiąga człowiek hodując pszczoły są duże, nawet posiadając
kilka uli poprawiają one nasz budżet, nie są to wysokie
sumy ale dochody są zadowalające. Zbyt produktów pszczelich
jest zapewniony, a z miodu, pyłku, propolisu czy wosku korzysta
cala rodzina pszczelarza. Paca przy pszczołach daje odprężenie,
umożliwia kontakt z naturą zmusza do przebywania na świeżym
powietrzu. Pszczelarstwo jest bardzo starą dziedziną gospodarki
człowieka, ale w pasiece zawsze dzieje się coś nowego i
ciekawego co zmusza do myślenia i sprawia niespodzianki.
Z pośród całego świata zwierząt i owadów, z którymi człowiek
ma do czynienia, pszczoły są jedynymi wykorzystywanymi przez
niego tak wszechstronnie, a korzyści jakie przynoszą pszczoły
zachęcają nas do zainteresowania się nimi i zakładania pasiek.
Decyzja
o założeniu pasieki powinna być poprzedzona kontaktem z
pszczołami, sprawdzeniem reakcji organizmu na działanie
jadu pszczelego, oraz opanowaniem strachu przed żądleniem
i brzęczeniem pszczół. Zasadniczym warunkiem przy kontakcie
z pszczołami jest spokojne zachowanie się oraz spokojne
wykonywanie ruchów. Drugim warunkiem jest zdobycie wiedzy
na temat gospodarki pasiecznej.
-->>
POWRÓT
Teksty przygotowane na podstawie skryptu
'Jak założyć pasiekę" Wojewódzkiego
Związku Pszczelarzy w Krakowie pod redakcją
W. Kluczewski,
A. i S.Staszewscy
|