Zapiekanka
jabłeczna po gołkowsku (słona)
Składniki:
50 dag jabłek antonówek lub Innych kwaśnych.20 dag kaszy
gryczanej lub ryżu. 200 ml mleka. 4 dag masła.4 jaja (25
g otrąb pszennych).4 dag zieleniny. 2 dag miodu . sól r
melisa cytrynowa lub listek mięty. papryka słodka, tłuszcz
i bułka tarta do formy.
Wykonanie: Przyrządzając potrawę z ryżu uwzględnić dodatek
otrąb i w zestawie zieleniny co najmniej 3 dag koperku.
Do mleka dodać 200 ml wody, zagotować. Kaszę przebrać, opłukać,
osaczyć. Ryż przepłukać zimną wodą, sparzyć wrzątkiem, osaczyć.
Kaszę lub ryż włożyć do wrzącego mleka z wodą, dodać sól
i 10 g masła. Gotować bez przykrycia na silnym ogniu do
wchłonięcia płynu. Wysypać na miseczkę, przestudzić. Do
ryżu dodać otręby.
Jabłka umyć, cienko obrać, pokroić w ćwiartki i cienko poszatkować.
Można również utrzeć jabłka na tarce o dużych otworach,
uważając, aby nie wyciskać zbyt dużo soku z jabłek. Skropić
sokiem cytrynowym, aby nie ciemniały.
Masło rozetrzeć z cukrem lub miodem oraz żółtkami, z białek
ubić pianę, dodając pod koniec trochę soli.
Kaszę lub ryż połączyć z jabłkami, usiekaną zieleniną, żółtkami,
dodać przyprawy i pianę. Masę wyłożyć do blaszki wysmarowanej
tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wygładzić powierzchnię.
Piec ok. 40 min w dobrze nagrzanym piekarniku.
Podawać z buraczkami lub napojem owocowo-warzywny m.
|