Tort
orzechowy
SKŁADNIKI:
1/2 kg orzechów. 10 białek.40 dag cukru.2 łyżki miodu naturalnego.2
łyżki mąki pszennej.2 łyżki maki ziemniaczanej.2 łyżki proszku
do pieczenia.
MASA: 1/2 szklanki mleka.8 żółtek. 20 dag cukru pudru.2
kostki masła, wanilia. 2 łyżki kakao, spirytus do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Z białek ubić pianę, dodawać stopniowo cukier. Do ubitej
piany dodawać pozostałe składniki: orzechy grubo pokrojone,
miód, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia.
Całość delikatnie wymieszać. Z gotowej masy upiec dwa krążki
tortowe.
Przygotować masę: mleko zagotować z wanilią. Żółtka ubić
na pianę z dodatkiem cukru, następnie dodawać powoli gorące
mleko, ciągle ucierając. Masło utrzeć w oddzielnej misce,
do utartego masła dodawać stopniowo masę jajeczną, ciągle
ucierając. Gotową masę doprawić do smaku spirytusem, dodać
kakao. Masą przekładać upieczone krążki tortowe.
|