Surówka
z porów z orzechami
Składniki:
2 duże pory pokrojone w półkrążki , 2 duże jabłka pokrojone
lub utarte na tarce jarzynowej. 2 łyżki soku z cytryny.
1/2 filiżanki usiekanych orzechów włoskich lub laskowych.
1/2 filiżanki śmietany, sól, pieprz, miód do smaku.
WYKONANIE:
Wymieszać składniki, udekorować natką pietruszki lub koperkiem
i cząstkami orzecha.
Surówka
z sałaty pekińskiej z dodatkami smakowymi
SKŁADNIKI:
40 dag sałaty pekińskiej.2 dag oleju sojowego.2 dag szczypiorku,
sok z cytryny musztarda , miód (kefir, jogurt ,majonez).
WYKONANIE:
Sałatę przygotować jak w poprzednim przepisie. Liście pokroić
w półcentymetrowe paseczki i polać zalewą przygotowaną z
oleju, soku cytrynowego, musztardy i miodu. Posypać szczypiorkiem.
Można również sałatę wymieszać ze 100-ml porcją kefiru lub
jogurtu albo 50 g porcją majonezu wymieszanego z keczupem
i 50 ml kefiru.
Surówka
z selerów
SKŁADNIKI:
40 dag selerów. 15 dag jabłek albo śliwek pasteryzowanych
bez cukru lub mrożonych. 1 dag oleju sojowego, tymianek,
sok cytrynowy, miód.
WYKONANIE:
Selery wyszorować pod bieżącą wodą, cienko obrać i utrzeć
na tarce o średnich otworach. W czasie ucierania skraplać
sokiem cytrynowym. Utarte selery skropić olejem, wymieszać
z tymiankiem i miodem oraz pokrojonymi w paski śliwkami
pasteryzowanymi bez cukru lub przybrać połówkami śliwek
mrożonych. Przyrządzając z jabłkami umyć je, cienko obrać
i utrzeć na tarce o dużych otworach, połączyć z selerami.
|