Sos
polski szary
Składniki:
4 dag masła. 1 dag maki.
0,4 l rosołu. 5 dag rodzynków.
3 dag migdałów. 5 dag piernika.
2 dag miodu. 1 dag karmelu.
sok z cytryny, sól.
Wykonanie: Zrumienić na patelni bez tłuszczu mąkę, dodać
część masła, zasmażyć, rozprowadzić ostudzonym rosołem,
dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki i migdały pokrojone
w paski, zagotować. Dodać sok z cytryny, trochę startej
skórki z cytryny, zabarwić karmelem, dodać rozkruszony piernik.
Gotować do rozpuszczenia piernika. Przed podaniem dodać
resztę masła, miód, posolić do smaku. Podawać do kiełbasy
białej, wędzonej i ozorów gotowanych.
Sos
pomidorowo- jabłkowy
Składniki:
35 dag pomidorów. 35 dag jabłek. 4 dag cebuli, sól, ziele
angielskie, goździki, listek laurowy, miód, musztarda (cynamon,
olej).
Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, jabłka obrać,
usunąć gniazda nasienne. Pomidory, jabłka, cebulę posiekać,
włożyć do rondelka i dusić na wolnym ogniu z olejem i przyprawami.
Sosu powinno być ok. 1 szklanki. Przyprawy wyjąć. Doprawić
do smaku miodem, musztardą, solą. Sos powinien w smaku przypominać
ketchup. Używać do twarogu, zimnych mięs, jaj itp.
Sos
poziomkowy (truskawkowy)
Składniki:
10 dag poziomek. 2 surowe żółtka, 1/4 l mleka lub śmietany.
1 dag mąki ziemniaczanej. 5 dag miodu.
Wykonanie: Poziomki (truskawki) osaczyć, umyć i przetrzeć
przez sito. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością
zimnego mleka, resztę zagotować i rozprowadzić w nim płyn
z mąką ziemniaczaną. Całość mieszając zagotować. Żółtka
utrzeć z cukrem i połączyć, stale ucierając z mlekiem, dodać
przecier z poziomek. Podawać z kostką kaszy manny.
|