Serownik
z makowym ciastem
Składniki:
Ciasto makowe -1 szklanka maku.
1/2 szklanki miodu. 12 dag masła.
3 jajka. 1 łyżeczka proszku
do pieczenia.
Masa serowa - 1 kg sera,
6 jajek. 2 szklanki cukru.
25 dag masła. 1 torebka budyniu
śmietankowego lub waniliowego.
bakalie. 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Na lukier -1 szklanka cukru pudru.
sok z cytryny.
Dodatkowo - pół tabliczki gorzkie]
czekolady, masło i bułka tarta
do wysmarowania formy.
Wykonanie: Mak zalać wrzątkiem i odstawić (nawet do drugiego
dnia). Osaczyć dobrze, dwa razy zemleć. Dodać miód i utrzeć
razem. Masło utrzeć z żółtkami, dodać mak i proszek do pieczenia.
Z białka ubić pianę i delikatnie połączyć z masą makową.
Wylać na wysmarowaną masłem formę i podpiec 15 min w temp.
220 st. C. Ser zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodając stopniowo
miękkie ciasto, a następnie ser. Wsypać proszek budyniowy,
bakalie i masę wymieszać. Białka ubić na pianę, pod koniec
dodać mąkę ziemniaczaną. Pianę delikatnie wymieszać z masą
serową. Wyłożyć ją na podpieczony spód i piec 30-40 min
w temp. 220 st. C. Przygotować lukier -cukier puder ucierać
z sokiem z cytryny w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję
ciasta naleśnikowego. Ciepłe ciasto posmarować lukrem i
ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
|