Ryba
z cynamonem (na sposób hinduski)
Składniki:
750 g filetów rybnych. 2 laski cynamonu. 4 łyżki oliwy lub
oleju. 1 łyżka miodu. 2 żółtka, pieprz i sól do smaku, utarty
żółty ser, wiórki masła. 6 dużych pomidorów. 1 duża cebula.
40 g masła. 2-3 łyżki octu. 3 łyżki mąki, margaryna do natłuszczenia
formy, papryka słodka.
Wykonanie: Przygotowane filety rybne pokroić na małe kawałki
i lekko posolić. Pomidory oblać wrzątkiem na sicie i obrać
ze skórki, a miąższ pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.
Pomidory, cebulę, cynamon, ocet i oliwę doprowadzić do wrzenia
i krótko gotować, następnie usunąć laski cynamonu, rozprowadzić
miód i włożyć filety rybne. Pozostawić na pewien czas do
wymieszania się smaków, potem wyjąć z sosu i postawić w
ciepłym miejscu. W osobnym garnku stopić masło, zrobić z
mąki zasmażkę, dodać mieszaninę pomidorowo-cebulową i podprawić
żółtkiem (najpierw dodać do utartego żółtka małą ilość sosu,
następnie połączyć z całością). Filety umieścić w lekko
natłuszczonej formie żaroodpornej lub w garnku, oblać sosem,
posypać papryką, wiórkami masła i utartym serem. Wstawić
do średnio gorącego piekarnika.
|