Piernik
Babuni

Składniki (na 40 sztuk):
10 dag orzechów włoskich.
25 dag suszonych śliwek.
1 szklanka mleka. 42 dag miodu,
0.5 kg mąki pszennej.
10 dag płatków owsianych.
1 opakowanie proszku do pieczenia.
1 łyżka kakao.
1 łyżeczka mielonych goździków.
2 łyżeczki cynamonu.
2 łyżeczki kardamonu.
1 opakowanie przypraw do piernika.
otarta skórka z cytryny.
miód do posmarowania.
20 całych orzechów włoskich
do dekoracji.
Wykonanie: Pokroić orzechy włoskie (poza orzechami przeznaczonymi
do dekoracji) na duże kawałki, a suszone śliwki w drobną
kostkę. Uprażyć płatki owsiane na patelni bez tłuszczu.
Zdjąć płatki z patelni zanim za bardzo się nie przyrumienia.
Podgrzać mleko w małym garnku, a następnie dobrze wymieszać
z miodem. Pozostawić do wystygnięcia. Wymieszać dokładnie
mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodać mielone goździki,
cynamon, kardamon, przyprawy do piernika oraz otartą skórkę
cytryny (trzeba ją dobrze wymyć i wyparzyć). Rozetrzeć wszystkie
składniki na jednolitą masę. Wyłożyć blachę pergaminem,
potem równomiernie rozsmarować na niej ciasto. Piec przez
30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st.
C. Pokroić ciasto w kształtne, zgrabne romby o długości
10 cm i szerokości 4 cm. Posmarować wszystkie porcje pierniczka
cienką warstwą miodu. Pod koniec każdy ozdobić połówką orzecha
i ładnie ułożyć na metalowej paterze.
|