Piernik
Składniki: 1 szklanka miodu. 1 szklanka cukru. 60 dag mąki.
4 jaja, płaska łyżeczka przypraw korzennych.
łyżeczka z małym czubkiem sody, po 1 łyżeczce rodzynków,
skórki pomarańczowe), orzechów, tłuszcz do wysmarowania
blachy, łyżka tartej bułki.
Wykonanie: łyżeczkę cukru zrumienić na karmel i rozprowadzić
go 3 łyżkami stołowymi wody. Dodać miód i resztę cukru oraz
przyprawę korzenną, zagotować. Lekko przestudzić i wlać
do mąki. Wymieszać. Gdy wystygnie, dodać jajka, rozmieszaną
w łyżce wody sodę i wyrobić ciasto. Na końcu wrzucić oproszone
mąką bakalie i już tylko wymieszać. Wyłożyć ciasto do blachy
wysmarowanej starannie tłuszczem, tylko na dnie posypanej
tartą bułką. Wstawić do pieczenia, do słabo nagrzanego pieca.
Piec około 45-50 minut.
Piernik
Składniki:
35 dag miodu. 20 dag cukru. 4 jaja, łyżka masła. 1 kg mąki
pszennej. 2 łyżeczki sody, łyżeczka mielonego cynamonu,
łyżeczka mielonych goździków, karmel zrobiony z łyżeczki
cukru.
Wykonanie: Utrzeć masło, dodać żółtka utarte z cukrem, mąkę
zmieszaną z sodą, roztopiony miód i karmel. Ciasto wyrobić
łyżką, aby nie było grudek. Wsypać przyprawy i dodać pianę
z ubitych jajek. Dobrze wymieszać i kłaść do wysmarowanej
formy - wstawić do pieca. Piec około 50 minut.
Piernik
Składniki:
40 dag mąki, łyżka masła. 2 jaja. 1/2 szklanki mleka. 1/2
szklanki cukru. 1/4 kg miodu, łyżeczka sody, łyżeczka przypraw
mielonych.
Wykonanie: Mąkę utrzeć z masłem, jajami i cukrem, miód podgrzać
i lekko zrumienić, dodać do utartej mąki, wsypać sodę, korzenie
i wlać mleko, dobrze wyrobić. Ciasto powinno mieć gęstość
dobrej śmietany. Tak przygotowane ciasto zostawić na kilka
godzin. Następnie ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem
formy. Wstawić do pieca na 1 godzinę, ostrożnie próbować,
aby piernik nie opadł. ^Po wystygnięciu można piernik przekrajać
i przełożyć marmoladą.
|