Katalogi branżowe
• Producenci sprzętu
• Producenci miodu
• Producenci węzy
• Gospodarstwa
  pasieczne
• Apiterapia
• Preparaty dla pszczół
• Sklepy pszczelarskie
• Hodowle pszczół
• Rośliny pszczelarskie
• Apiturystyka

Rejestracja GRATIS
ule drewniane producent
Giełda ofert B2B
Dodaj:
• ofertę bezpłatną
• ofertę płatną

Przeglądaj oferty:
• oferty z Polski
• z krajów byłego ZSRR
• z pozostałych krajów

Organizacje
i Instytucje
• Związki pszczelarzy
• Koła pszczelarzy
• Placówki naukowe
• Muzea
• Wydawnictwa

Księga gości

zobacz księgę gości
dopisz się

Inne strony w sieci

Kuchnia miodowa

Piernik
Składniki: 1 szklanka miodu. 1 szklanka cukru. 60 dag mąki. 4 jaja, płaska łyżeczka przypraw korzennych.
łyżeczka z małym czubkiem sody, po 1 łyżeczce rodzynków, skórki pomarańczowe), orzechów, tłuszcz do wysmarowania blachy, łyżka tartej bułki.
Wykonanie: łyżeczkę cukru zrumienić na karmel i rozprowadzić go 3 łyżkami stołowymi wody. Dodać miód i resztę cukru oraz przyprawę korzenną, zagotować. Lekko przestudzić i wlać do mąki. Wymieszać. Gdy wystygnie, dodać jajka, rozmieszaną w łyżce wody sodę i wyrobić ciasto. Na końcu wrzucić oproszone mąką bakalie i już tylko wymieszać. Wyłożyć ciasto do blachy wysmarowanej starannie tłuszczem, tylko na dnie posypanej tartą bułką. Wstawić do pieczenia, do słabo nagrzanego pieca. Piec około 45-50 minut.

Piernik
Składniki:
35 dag miodu. 20 dag cukru. 4 jaja, łyżka masła. 1 kg mąki pszennej. 2 łyżeczki sody, łyżeczka mielonego cynamonu, łyżeczka mielonych goździków, karmel zrobiony z łyżeczki cukru.
Wykonanie: Utrzeć masło, dodać żółtka utarte z cukrem, mąkę zmieszaną z sodą, roztopiony miód i karmel. Ciasto wyrobić łyżką, aby nie było grudek. Wsypać przyprawy i dodać pianę z ubitych jajek. Dobrze wymieszać i kłaść do wysmarowanej formy - wstawić do pieca. Piec około 50 minut.

Piernik
Składniki:
40 dag mąki, łyżka masła. 2 jaja. 1/2 szklanki mleka. 1/2 szklanki cukru. 1/4 kg miodu, łyżeczka sody, łyżeczka przypraw mielonych.
Wykonanie: Mąkę utrzeć z masłem, jajami i cukrem, miód podgrzać i lekko zrumienić, dodać do utartej mąki, wsypać sodę, korzenie i wlać mleko, dobrze wyrobić. Ciasto powinno mieć gęstość dobrej śmietany. Tak przygotowane ciasto zostawić na kilka godzin. Następnie ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem formy. Wstawić do pieca na 1 godzinę, ostrożnie próbować, aby piernik nie opadł. ^Po wystygnięciu można piernik przekrajać i przełożyć marmoladą.

ule drewniane producent

Galeria foto

galeria główna

Najnowsze galerie:
kwitnienie akacji
mniszek
wiosenne pożytki
krokusy
3-4 maja w Oleśnicy
pszczoły i przebiśniegi
rośliny miododajne
słoneczniki
pszczoły i onentki
zdjęcia Jerzego Jóźwika
nawłoć
pozostale ...

Giełda internetowa

Produkty pszczele
Matki pszczele, odkłady, rodziny, rójki
Sprzęt pasieczny, usługi
Pozostałe ogłoszenia
Dodaj własne
ogłoszenie

Dla każdego

o miodzie

apiterapia
kuchnia miodowa
miody pitne
słowniczek

Vademecum pszczelarza

Początkujący pszczelarz

Pytania i odpowiedzi
rośliny miododajne
z historii pszczelarstwa
literatura
przepisy prawne
pszczelarstwo w sieci
badania naukowe
marketing i pszczoły

Subskrypcja

Jeżeli chcesz otrzymywac informację o nowościach wpisz swój mail i naciśnij OK

Do góry | O nas |   Reklama u nas | Kontakt z nami | Napisz do nas | Prywatność| Strona główna
2001-2003 (c) intermania.pl