Pierniczki
korzenne
Składniki:
3 1/2 szklanki mąki. 3/4 szklanki cukru. 2 kopiaste łyżki
miodu. 1/2 szklanki mleka. 4 łyżki gęstej śmietany. 2 łyżeczki
oczyszczonej sody, łyżeczka utłuczonych na proszek goździków,
łyżeczka cynamonu, łyżka drobno pokrojonej smażonej skórki
z pomarańczy, masło do posmarować nią blachy: na lukier:
białko jaja, łyżeczka rumu. 3 kopiaste łyżki cukru pudru.
1-2 łyżki grubo posiekanych orzechów.
Wykonanie: Łyżkę cukru rumienimy w rondelku, dodajemy miód,
korzenie, resztę cukru, ostrożnie zalewamy mlekiem, żeby
się nie porobiły grudki, zagotowujemy. Do przesianej na
stolnicę mąki z sodą wlewamy zagotowaną masę mleczno-miodową
i łyżką (bo gorące) mieszamy z mąką. Kiedy trochę przestygnie,
dodajemy śmietanę i skórkę pomarańczową, zagniatamy gładkie
ciasto, przykrywamy i pozostawiamy na 2 godziny. Następnie
rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm, foremką wykrawamy pierniczki
i układamy (niezbyt blisko siebie) na posmarowanej blasze.
Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i dopiero jak
podrosną podwyższamy temperaturę. Po wyjęciu z piekarnika,
jeszcze ciepłe, smarujemy lukrem utartym z białka, cukru
pudru i rumu. Posypujemy orzechami.
|