Pieczeń mieszczańska
Składniki:1
kg mięsa od szynki, 1/2 winnych jabłek, 1 łyżka musztardy,
1 tyżka miodu, 1 czubata łyżka ziół, cząber, bazylia, 2
goździki, grubo zmielony pieprz, 2 cebule, 1 filiżanka soku
jabłkowego, olei, łyżką soku z cytryny.
Wykonanie:
Mięso przed pieczeniem posmarować musztardą, miodem z dodatkiem
ziół, soli i pieprzu. Piec mięso w dużej brytfannie (w temp.
200°C| przykryte folią aluminiową. W czasie pieczenia polewamy
sokiem jabłkowym. Obrane i podzielone na cząstki jabłka
gotujemy na małym ogniu 10 minut z dodatkiem 1/2 szklanki
wody, odrobiny cukru, goździków i soku z cytryny. Ugotowane
jabłka układamy na mięsie i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.
|