Koktajl
z indyka z orzechami i imbirem
SKŁADNIKI:
600 g piersi indyka. 1 mała cykoria. 0.3 l śmietany. 100
g (5 łyżek stołowych) miodu. 3 łyżki stołowe ketchupu. 1
łyżka stołowa świeżo tartego imbiru. 50 g (2 łyżki stołowe
grubo posiekanych orzechów, sól, ocet jabłkowy, pieprz cayenne).
WYKONANIE:
Piersi indyka gotujemy w rosole lub zupie jarzynowej i studzimy.
W tym czasie cykorię rozbieramy na liście i moczymy w lekko
osolonej wodzie z octem jabłkowym (cykoria straci swój gorzkawy
smak). Mieszamy majonez z ketchupem, śmietaną, imbirem,
solą, pieprzem cayenne i orzechami. Cykorię gustownie rozkładamy
na talerzu (na przykład w kształcie gwiazdy) i układamy
na niej cienko pokrojone mięso, które następnie polewamy
sosem. Ozdabiamy pietruszką i orzechami.
|