Jarzynowa
z kwasem buraczanym zabielana
Składniki:
10 dag marchwi.10 dag selera. 5 dag pietruszki,20 dag kapusty
włoskiej. 10 dag pora.10 dag ziemniaków. 15 dag groszku
zielonego. 1 dag oleju lub masła.
300 ml kwasu buraczanego.150 ml mleka, sól, miód lub cukier.
Wykonanie: Marchew, seler, pietruszkę, por, ziemniaki oczyścić,
pokroić i ugotować w niedużej ilości wody z dodatkiem soli,
łyżeczki oleju lub 1 dag masła. Warzywa przetrzeć lub zmiksować.
Kapustę włoską pokroić w łazanki, włożyć do wywaru z warzyw,
ugotować.
Do miękkiej kapusty włożyć przetarte warzywa, groszek (ewentualnie
z zalewą z konserwy), zagotować, dodać przegotowane mleko,
kwas buraczany, doprawić do smaku, podgrzać nie gotując.
|