Jabłka
w cieście biszkoptowym
SKŁADNIKI:
4 jabłka (np. antonówki), 4 łyżeczki miodu, kilka orzechów
włoskich, 2 jajka, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki mąki, 2
dag masła, 2 łyżki tartej bułki.
WYKONANIE:
Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem, posypać
obficie tartą bułką. Umyte jabłka obrać, skrajać od strony
szypułki niewielki krążek, łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne
i w powstałe otwory włożyć miód wymieszany z drobno posiekanymi
orzechami (można też napełnić wydrążone jabłka konfiturą
z wiśni lub dżemem z czarnych porzeczek). Przykryć nadziane
jabłka skrajanymi wierzchołkami, ułożyć w przygotowanym
naczyniu. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ubitej piany, wymieszać
je z mąką. Rozłożyć ciasto na każdym jabłku. Można posypać
ciasto orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190
st. C. Podawać gorące lub lekko przestudzone.
Jabłka
pieczone inaczej
SKŁADNIKI:
4 winne jabłka, łyżka miodu, łyżka posiekanych orzechów.
WYKONANIE:
Jabłka przygotowujemy jak w poprzednim przepisie, z tym
że napełniamy je masą otrzymaną z orzechów i miodu.
Jabłka
z imbirem
SKŁADNIKI:
4 średniej wielkości jabłka, łyżka miodu, 3 łyżki mielonych
orzechów laskowych, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki startej
skórki pomarańczowej, łyżka "Calyadosu" (lub ..Złotej
Jesieni"). 2 łyżeczki masła, 4 kwadraty folii aluminiowej
(ok. 20 cm), szklanka bitej śmietanki.
WYKONANIE:
Orzechy, miód, alkohol, imbir i skórkę pomarańczową mieszamy.
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, obieramy i każde ustawiamy
na kwadracie z folii posmarowanej masłem. Nakładamy masę
do otworków. Kwadraty chwytamy za rogi, zamykamy i pieczemy
jabłka 20-25 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Podajemy
na gorąco, lekko rozchylając folię. Śmietankę podajemy oddzielnie.
|