Rumowe
ciasteczka
SKŁADNIKI:
CIASTO: 40 dag mąki.20 dag margaryny.
Jajko, żółtko.10 dag cukru, cukier waniliowy.
NADZIENIE: 25 dag orzechów włoskich.10 dag rodzynek.5 dag
kiełków pszenicy, łyżka miodu.50 ml rumu (ew. 1/2 olejku
rumowego).2 łyżki soku z cytryny. 10 dag cukru.
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zagnieść
ciasto i włożyć do lodówki. Rodzynki sparzyć, orzechy zemleć
i wymieszać z pozostałymi składnikami. Część ciasta rozwałkować
na blaszce i rozprowadzić nadzienie.
Przykryć pozostałą warstwą ciasta
i nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w temp. 250 st. C.
Ostudzone ciasto polać glazurą przyrządzoną z 10 dag cukru
pudru i 25 ml rumu.
|