Zapiekane
brzoskwinie
SKŁADNIKI:
5 średnich, dojrzałych brzoskwiń, opakowanie serka homogenizowanego,
4 jaja, 2.5 łyżki zmielonych orzechów, 2 łyżki miodu, cynamon,
tłuszcz do wysmarowania formy, sok i skórka otarta z połowy
cytryny, cukier puder.
PRZYGOTOWANIE:
Brzoskwinie umyć, sparzyć wrzącą wodą. Obrać ze skórki,
przekroić na połówki i usunąć pestki. Skropić niewielką
ilością soku z cytryny, aby nie ściemniały. Żółtka oddzielić
od białek. Żółtka ubić z serkiem homogenizowanym, skórką
cytrynową, sokiem i orzechami tak aby powstał krem. Doprawić
cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie
masę serową z pianą z białek. Płaskie naczynie żaroodporne
wysmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć połówki brzoskwiń.
Na owoce wyłożyć masę serową. Zapiekać w piekarniku nagrzanym
do temperatury 180 st. C przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika
posypać zapiekankę cukrem pudrem. Podawać na gorąco.
|