Gospodarstwo Pasieczne
"Miody Kasztelańskie"
Tadeusz Kasztelan
33-383 Tylicz
ul. Kazimierza
Wielkiego 30a
tel.0-xxxx-18 473 11 67
e-mail: tylicz@tylicz.pl
http://www.tylicz.pl
Polecamy
"miody kasztelańskie"
własnej produkcji: spadziowe , nektarowe i nektarowo-spadziowe,
mniszkowe , malinowe i mniszkowo-malinowe,
wielokwiatowe , spadziowe : świerkowe i jodłowe, w stanie
płynnym , skrystalizowanym i kremowe, pyłek , pierzgę
, propolis i różne figurki woskowe.
Właściciel zrzeszony w Polskim Związku Pszczelarskim-Koło
Pszczelarzy w Krynicy od 1984 roku Pasieka wyróżniona
w konkursie "Smaczny miód spadziowy" na VI Targach
Miodowych-Kamianna 2000. Rodzinna tradycja pszczelarska
od 60 lat.
KAŻDY MIÓD JEST
DOBRY NA WSZYSTKO-to
nie tylko słodkie smarowidło na chleb-to eliksir życia.
Głównym składnikiem miodów pszczelich są węglowodany-cukry
, głównie cukry proste , czyli glukoza i fruktoza łatwo
i bez skutków ubocznych przyswajalne przez organizm.
Ponadto zawiera kwasy organiczne , dekstryny-produkty
z rozkładu skrobi , bogatą gammę składników mineralnych,
witaminy, pyłki kwiatowe , olejki eteryczne , barwniki
i inne.
Charakteryzuje się aktywnością antybiotyczną i enzymatyczną.
Naukowcy przypisują szczególne właściwości danego gatunku
miodu na odpowiednie dolegliwości , schorzenie. Ukazują
się różne ulotki , poradniki , opracowania naukowe ,
a zawarte w nich informacje są niejednokrotnie sprzeczne
ze sobą.
Ja jestem wierny tradycji pszczelarskiej , tylickiej tradycji
"z dziada pradziada".
Mówi ona , że wiosenny , jasny miód głównie z mniszka
i maliny stosuje się przy przeziębieniach i chorobach
układu oddechowego. Należy go spożywać nie tylko przy
leczeniu ale również profilaktycznie w okresie jesiennych
, chłodnych dni zapobiegając "zimowym chorobom".
Miód późniejszy , nieco ciemniejszy z później kwitnących
różnych gatunków roślin i drzew zwany wielokwiatowym zalecany
jest przy osłabieniach , stanach anemicznych , rekowalenscencji
po przebytych chorobach. Zalecany jest do wzbogacenia
naszej wiosennej diety-ubogiej w składniki mineralne.
Jest to "minerałów czar" , który wzmacnia osłabiony
zimą nasz organizm.
Miód spadziowy-naj... naj... najciemniejszy ze wszystkich
miodów pszczelich jako jedyny pochodzi nie z nektaru roślin
, a ze spadzi drzew iglastych głównie świerka i jodły.
Polecany jest przy chorobach serca i układu krążenia-wzmacnia
mięsień sercowy.
W naszej pasiece bywa jeszcze miód nektarowo-spadziowy.
Jest to naturalnie przez pszczoły zmieszany miód wielokwiatowy
ze spadzią , który łączy właściwości tych dwóch.
W małych ilościach i bardzo rzadko występuje miód wczesnowiosenny
z wierzb.
Bywa tak , że pewnej odmiany miodu nie ma w danym sezonie
w ofercie handlowej.
Warunki klimatyczne , warunki pożytkowe lub racja gospodarki
pasiecznej nie pozwala na uzyskanie tych odmian . Świadczy
to o tym , że nasza pasieka oferuje miody tylko z własnej
pasieki i z danego sezonu pszczelarskiego / bez magazynowania
zapasów z poprzednich lat/. A teren , z którego pochodzi
należy do najczystszych ekologicznie zakątków naszego
kraju.