Wytwórnia
Chemiczna CAGRO
specjalizuje się w produkcji środków do dezynfekcji
maszyn i urzadzeń przemysłu spozywczego, ochron osobistych
wielokrotnego użytku (maski przeciwgazowe, maski tlenowe,
kombinezony dla nurków, ratowników chemicznych itp.).
Preparaty te wyróżniaja sie tym, że nie wymagają spłukiwania
wodą. Nowością firmy jest środek dezynfekcyjny o nazwie
ALVISEPT. |
 |
Preparat
zapobiega rozwijaniu się grzybicom wywoływanym przez:
Ascosphaera apis (grzybica wapienna), Aspergillus flavus
(grzybica kamienna), Bettsia alvei (grzybica ulowa).
|
Zastosowanie
Alvsept przeznaczony jest do
dezynfekcji plastrów, szczególnie z zapasami
pierzgi i pyłku. Można stosować go także do odkażania wnętrza
uli po
rodzinach chorych na grzybicę. Plastry ulowe podczas dezynfekcji
nie
powinny być obsiadane przez pszczoły, nie mogą także zawierać
jaj, larw
i krytego czerwiu. Plastry magazynowane mogą zawierać pyłek,
pierzgę i miód.
Wykonanie
zabiegu
Odkażanie plastrów:
Każdy plaster po obydwu stronach należy dokładnie opryskać
(przy użyciu
opryskiwacza ręcznego lub ciśnieniowego). Plastry magazynowane
można odwiesić wilgotne na stelaże. Plastry ulowe można
zwrócić do rodziny po wyschnięciu.
Odkażanie uli:
Ul przed odkażeniem powinien być dokładnie mechanicznie
oczyszczony
z resztek wosku i kitu, następnie należy dokładnie opryskać
wszystkie
powierzchnie uli preparatem Alvisept
i pozostawić do wyschnięcia.
Preparat nie wymaga spłukiwania, a produkty pszczele zawarte
w plastrach nadają się do spożycia dla pszczół.
INSTRUKCJA
AUTORYZOWANA PRZEZ PROF. DR. HAB. ALEKSANDRĘ HARTWIG
UWAGA!
Podczas pracy z preparatem ALVISEPT
NIE WOLNO palić papierosów i posługiwać się ogniem.
ALVISEPT
w przemyśle spożywczym
Alvisept to produkt
Wytwórni Chemicznej CAGRO, będący unowocześnioną wersją
dotychczas produkowanego Cagroseptu.
Alvisept posiada poszerzone
względem Cagroseptu spektrum mikrobiologicznego oddziaływania,
przy zachowaniu wszystkich pozostałych elementów zastosowania
i postępowania wtrakcie wykonywania czynności dezynfekcyjno-odkażających.
Alvisept objęty jest
ochroną patentową nr RP 173930
Alvisept
służy do dezynfekcji:
- maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, urządzeń do pakowania
próżniowego, opakowań żywności,
- sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego, nn. słoików,
sztućców oraz neutralizacji przykrych zapachów W lodówkach
- sprzętu pszczelarskiego oraz sprzętu mleczarskiego
Alvisept
należy stosować do dezynfekcji uprzednio umytych powierzchni,
urządzeń lub przedmiotów. Czynność dezynfekcji należu traktować
iako operację końcoą. Preparat nanosić tamponami, gazikami,
pędzlami lub ogólnie dostępnymi rozpylaczami. Małe przedmioty
(noże, widelce, drobne części maszyn itp.) można odkażać
przez zanurzanie w preparacie, podobnie można odkażać jaja.
Higieniczna dezynfekcja rąk personelu
kontaktującego się bezpośrednio z produkcją i dystrybucją
żywności:
Umyte i osuszone ręce zwilżyć ok. 2ml Alviseptu
i odczekać 5 minut.
CZAS EKSPOZYCJI ŚRODKA NA
ODKAŻANE MIEJSCA MUSI TRWAĆ 5 - 15 MINUT
Alvisept
jest dopuszczony do stosowania pismem PZH
nr HZ-0967ˇ/02
Alvisept sprzedawany
jest w opakowaniach 0,5L i 5L na etykietach opakowań podany
jest szczegółowy zakres i sposób stosowania.
UWAGA:
DEZYNFEKOWAWCH POWIERZCHNI NIE TRZEBA SPŁUKIWAĆ WODˇ!
|