|
Bo z pracy rąk swoich będziesz
pożywał,
będziesz szczęśliwy i dobrze ci będzie.
Ps. 128,2
|
Maciej
Winiarski
Konsumenci na rynku miodu (2/4)
W tym miejscu warto się zastanowić jak Polacy
postrzegają miód jako produkt spożywczy.
We wszystkich grupach wiekowych zarówno kobiety
jak i mężczyźni w zdecydowanej większości wybrali wariant
"c" i "d", czyli albo określenie, że miód
jest rodzajem zdrowej żywności (średnio 50 % odpowiedzi)
i cennym lekarstwem uzupełniającym medycynę klasyczną (średnio
prawie 70 % respondentów).
Przy czym interesującym jest spostrzeżenie,
iż kobiety traktują miód bardziej jako lekarstwo niż
jako zdrową żywność. Jeżeli zatem 70 % respondentów
traktuje miód jako lekarstwo, to można w takim podejściu
konsumentów doszukiwać się przyczyny tak niskiego spożycia
miodu w naszym kraju. Można postawić taką tezę, ponieważ
miód dla większości Polaków jest raczej lekarstwem niż produktem
spożywczym (zwłaszcza w sposób szczególny uzasadnione jest
kwalifikowanie go do jednego z rodzajów zdrowej żywności),
to nie można oczekiwać jego wysokiej konsumpcji, ponieważ
sięga się po łyżkę lub dwie miodu tylko w przypadku przeziębienia
albo innej choroby. Spostrzeżenie to potwierdzają badania
Marzec przeprowadzone w trzech regionach Polski (cieszyńskim,
krakowskim i tarnowskim). W jej badaniach 77 % respondentów
wskazało na walory zdrowotne wpływające na decyzje zakupu
miodu. Preferencje klientów lub inaczej ich upodobania są
dość charakterystyczne dla polskich konsumentów. W Polsce
najchętniej jest kupowany miód ciemny. Jednak ostatnie badania
wykazują, że w naszym kraju coraz więcej nabywców woli miód
jasny niż ciemny. W centralnej części Polski tylko 15,5
% badanych kobiet wybierało miód ciemny.
Tabela nr 4
Struktura procentowa motywacji zakupu miodu w zależności
od grupy gatunków miodu
płeć\rodzaj miodu |
Miody nektarowe jasne wiosenne |
Miody nektarowe ciemne |
Miody nektarowe ciemne |
Miody spadziowe |
Każdy gat. miodu |
Nie mam zdania |
Kobiety [%] |
40 |
17 |
20 |
15 |
19 |
4 |
Mężczyni [%] |
27 |
11 |
21 |
18 |
31 |
5 |
Ogółem [%] |
32 |
14 |
20 |
17 |
25 |
5 |
|
Źródło: Badania własne Autora pracy w Opolu
1999-2000 roku
W badaniu tym okazało się, że konsumenci
w Opolu zdecydowanie preferują miody jasne (średnio w 32
% przypadków), oraz występuje 25 % nabywców, którym każdy
gatunek miodu odpowiada. Większości konsumentom miód płynny
kojarzy się z jego świeżością, bo płynny jest dopiero, co
odwirowany z plastrów. Preferencje są tu jednoznaczne -
większość konsumentów woli miód płynny. Spostrzeżenie to
potwierdzają badania Stępień, która stwierdziła, że 62 %
konsumentów preferuje miód płynny, a tylko dla 15 % preferuje
miód skrystalizowany. Z badań tej samej autorki wynika,
że konsumenci w 84 % nabywają miód w sklepie detalicznym,
a tylko w 21 % bezpośrednio u pszczelarza. Wyniki te nie
korespondują do wyników badań Autora pracy, który w środowisku
Opola stwierdził, że ponad 40 % konsumentów dokonuje zakupów
miodu bezpośrednio u pszczelarza (tabela nr 4), tym bardziej
do badań Pidka, który wykazał, że aż 70 % konsumentów zaopatruje
się w miód u pszczelarzy.
Opakowanie jest również ważnym czynnikiem
wpływającym na decyzje zakupowe klientów. Stępień wykazała,
że preferowane są w głównej mierze opakowania szklane 90
%, opakowania plastikowe tylko w 9 % i kartony przez 3 %
badanych. Według badań tej samej autorki, interesujące są
preferencje dot. wielkości opakowania. Spostrzeżenia te
potwierdzają badania Pidka. Niekorzystne są natomiast upodobania
w zakresie koloru opakowań. Prawie 90 % badanych konsumentów
preferuje opakowania przeźroczyste i jasne. Chcą oni po
prostu ten miód widzieć. Lepiej natomiast jest, gdy miód
przechowywany jest w ciemnym miejscu lub w ciemnych opakowaniach.
Pod wpływem promieni słonecznych rozkłada się znajdująca
się inhibina, a wraz z nią tracone są bakteriobójcze i bakteriostatyczne
właściwości miodu.
Najważniejsze jednak kwestie dotyczą jakości
miodu. Każdy konsument chciałby kupić miód dobrej jakości.
Dlatego producenci indywidualni lub ich grupy zabiegają
o dobra opinię nabywców na temat własnego miodu. Stąd też
Zarząd Krajowy PZP czyni usilne starania, aby włączali się
w program Ministerstwa Rolnictwa (MR) zatytułowany "Polska
zdrowa żywność".
Jednak, jak na razie większość pszczelarzy
może mieć poważne trudności w osiągnięciu znaku MR z napisem
"Polska zdrowa żywność". Bowiem wyniki
kontroli jakości miodu przeprowadzone w 2000r. przez Inspekcję
Handlową wskazują, że jakość miodów znajdujących się w obrocie
handlowym jest nadal niska. Jednak jest zauważalny postęp
w jakości miodu, ponieważ w roku 1997 Inspekcja Handlowa
miała zastrzeżenia do 40 % przebadanych próbek miodu, podczas
gdy w roku 2000 takie same zastrzeżenia dotyczyły 27 % próbek.
Jednak ostatni wynik jest również bardzo zły, bowiem więcej
niż 1/4 miodów znajdujących się w obrocie handlowym
nie posiadała wymaganych parametrów jakościowych. Najczęściej
jakość miodu kwestionowano z uwagi na obniżoną liczbę diastazową,
podwyższoną zawartość sacharozy łącznie z melecytozą oraz
niewłaściwe cechy organoleptyczne.
|